De liefde voor honden kreeg ik van huis uit mee. Mijn opa trainde herders en samen met mijn vader heb ik onze Duitse staande langhaar getraind. Toch duurde het lang voordat ik een eigen hond zou krijgen. Want een drukke baan in de ICT slokte veel van mijn tijd op. Maar daar kwam verandering in toen we in 2001 voor het werk van mijn partner Frans naar Oostenrijk verhuisden.

Msaka

We kochten onze eerste hond; Msaka, een prachtige Ridgeback reu. Helaas overleed hij veel te vroeg op een leeftijd van 18 maanden. Via via hoorden wij vrij kort daarna van het trieste verhaal van de mishandelde Tica (kruising Labrador/Staffordshire terriër) en we besloten haar op te halen in Nederland. Ik heb heel veel tijd besteed aan de heropvoeding van deze hond. Toen ik op een dag aan het trainen was met Tica, kwam ik een Oostenrijkse gedragstherapeute tegen die werkte met agressieve honden. Ze was erg enthousiast over mijn aanpak en van het een kwam het ander. Ik werd assistent tijdens workshops waarin zij problematisch gedrag bij honden therapeutisch oploste.

eerste hond msaka
aporteerwerk na het schot

Op les bij Anke Bogaerts

Toen we eind 2001 weer terug kwamen in Nederland ging ik met Tica op les bij Anke Bogaerts in Yde. Het klikte eigenlijk meteen tussen ons. En toen Anke door haar rug ging, was het eigenlijk vanzelfsprekend dat ik haar hielp met de opleiding van 3 pups die zij voor andere eigenaren trainde. Terwijl Anke vanaf de picknicktafel toe keek en instructies gaf, werkte ik 6 dagen in de week met de pups. Een betere leerschool kon ik me niet wensen en mijn passie voor de jachthond was geboren. In 2006 kreeg ik dan ook mijn eerste eigen werkhond, de Golden Retriever Rimmer van de Woudstreek. Met hem train ik regelmatig en neem ik deel aan wedstrijden en de praktijkjacht. Op het moment dat Anke uit het Noorden wegging, heeft zij er voor gezorgd dat ik de jachthondenlessen van haar school mocht overnemen en daardoor heb ik dus nu mijn eigen jachthondenschool. Daarnaast heb ik Anke mogen helpen bij het maken van de DVD ‘De 3 karakters’. Ik ben er bijzonder trots op dat ze mijn mentor is! Als je bij Anke bent, leer je elke dag weer wat. Haar lijfspreuk ‘Gebruik de hond waar hij goed in is en stimuleer zijn natuurlijke aanleg’, is mij beslist op het lijf geschreven. En ondanks dat ik nu mijn eigen jachthondenschool heb, assisteer ik nog steeds met veel plezier bij haar workshops. Bovendien mag ik daar nu ook een eigen groep leiden en word ik tegenwoordig ook zelf uitgenodigd.

Opleidingen

Petra Ritzerfeld