De liefde voor honden kreeg ik van huis uit mee. Mijn opa trainde herders en samen met mijn vader heb ik onze Duitse staande langhaar getraind. Toch duurde het lang voordat ik een eigen hond zou krijgen. Want een drukke baan in de ICT slokte veel van mijn tijd op. Maar daar kwam verandering in toen we in 2001 voor het werk van mijn partner Frans naar Oostenrijk verhuisden.

Msaka

We kochten onze eerste hond; Msaka, een prachtige Ridgeback reu. Helaas overleed hij veel te vroeg op een leeftijd van 18 maanden. Via via hoorden wij vrij kort daarna van het trieste verhaal van de mishandelde Tica (kruising Labrador/Staffordshire terriër) en we besloten haar op te halen in Nederland. Ik heb heel veel tijd besteed aan de heropvoeding van deze hond. Toen ik op een dag aan het trainen was met Tica, kwam ik een Oostenrijkse gedragstherapeute tegen die werkte met agressieve honden. Ze was erg enthousiast over mijn aanpak en van het een kwam het ander. Ik werd assistent tijdens workshops waarin zij problematisch gedrag bij honden therapeutisch oploste.

eerste hond msaka
aporteerwerk na het schot

Op les bij Anke Bogaerts

Toen we eind 2001 weer terugkwamen in Nederland ging ik met Tica op les bij Anke Bogaerts in Yde. Het klikte eigenlijk meteen tussen ons. En toen Anke door haar rug ging, was het eigenlijk vanzelfsprekend dat ik haar hielp met de opleiding van 3 pups, die zij voor andere eigenaren trainde. Terwijl Anke vanaf de picknicktafel toe keek en instructies gaf, werkte ik 6 dagen in de week met de pups. Een betere leerschool kon ik mij niet wensen en mijn passie voor de jachthond was geboren. In 2006 kreeg ik dan ook mijn eerste eigen werkhond, de Golden Retriever Rimmer van de Woudstreek. Op het moment dat Anke uit het Noorden wegging, heeft zij er voor gezorgd dat ik de jachthondenlessen van haar school mocht overnemen en daardoor heb ik dus nu mijn eigen jachthondenschool. Daarnaast heb ik Anke mogen helpen bij het maken van de DVD ‘De 3 karakters’. Ik ben er bijzonder trots op dat ik haar mijn mentor mag noemen! Als je bij Anke was, leerde je elke dag weer wat. Haar lijfspreuk ‘Gebruik de hond waar hij goed in is en stimuleer zijn natuurlijke aanleg’, is mij beslist op het lijf geschreven.

Jarenlang zijn Anke en ik gezamenlijk op reis geweest en hebben we vele workshops gegeven. Na haar pensioen zagen we elkaar nog vaak bij trainingen en gewoon voor de gezelligheid. 25 januari 2021 was ze op bezoek, we hadden alweer veel in de planning voor 2021…
In februari 2021 is Anke gestorven aan de gevolgen van Corona. Ik mis haar elke dag.

Opleidingen

Petra Ritzerfeld